Премини към основното съдържание

Краят на поколението "Терминал 2"

✔️ Прагматични, оптимистични, но дистанцирани от политиката.

✔️ Трудолюбиви, но следващи принципа "work smart, not hard".

✔️ Силно обвързани със семейството и приятелите - но без по-широка мрежа на общностни връзки, към която да изпитват доверие и принадлежност.

Ето така изглеждат новите млади българи: поколението между 16 и 25-годишна възраст, което ще предопределя живота, икономиката, културата и националните постижения на България в следващите десетилетия.

Това е краят на поколението "Терминал 2", което вярваше, че решението на всички проблеми е да потърсиш спасение в чужбина.

Това показват данните от национално представителното проучване "Млада България" - проект на "Булевард България", реализирано социологическата агенция "Насока", проведено между 5 и 12 април 2023 г. на територията на цялата страна.

Това е мащабно изследване, чиито данни ще ви представим в поредица от 4 статии. На следващ етап информацията ще бъде анализирана от професионалисти в сферата на психологията, политологията и обществените науки, за да изведем заедно тенденциите, възможностите и рисковете пред поколението, което активно ще се включи в пазара на труда и ще формира обществените нагласи в следващите години.

Как изглежда Млада България?

Ще разпознаем новото поколение по най-младите таланти на страната - като златните Стилияна Николова и Ивет Горанова, Алберт Попов или Едмонд Назарян, Максим Иванов от Neverest или Елеонора Иванова от филма "Шекспир като улично куче".

Това са момчетата и момичетата, родени между 1997 и 2007 г. - междукризисния период, в който България се движеше напред към интеграция в ЕС и НАТО, и успя да постигне националните си цели.

Родени са в единственото десетилетие от 1989 г. насам, в което България беше управлявана от три последователни правителства с пълен мандат. Началото му беше белязано от трудното стабилизиране след Виденовата зима и хиперинфлацията. Краят му съвпадна с първите сигнали за Световната финансова криза.

Те са децата на младежите от 90-те, които останаха - и не са много.

броят на младите хора в България 2023

Преброяванията през 2011-2021 г. отчитат спад с 24,2% на броя на младите хора в България във възрастовата група 15-19 г. в десетгодишен период. Демографското свиване в групата 20-24 г. е още по-сериозно - 45,4%.

Сега тези млади българи са по-склонни да останат и да се развиват в България.

Само 7% казват, че искат да емигрират завинаги, а 55% не биха напуснали държавата "при никакви обстоятелства".

37,9% от групата 16-25 г. обмисля да замине в чужбина само временно - за учене или за работа - след което да се върне отново в България.

За сравнение: само преди 10 години* делът на младите хора в същата възрастова група, които смятат да напуснат България завинаги е двойно по-висок (14,5%).

Имате ли намерение да напуснете България и да живеете в чужбина

През 2013 г. над 50% от младежите са били склонни да заминат временно. 20 процентни пункта по-малък е бил делът на тези, които са искали да останат у дома.

Сега в София се вижда малко по-висок дял (11%) на младите хора, желаещи да живеят в чужбина за постоянно. Тийнейджърите в подгрупата 16-19 г. са тези, които се отличават с малко по-голямата си склонност да заминат да учат или да работят временно извън България.

Сред 20-25-годишните 61% са твърдо решили да останат в страната. Процентът на оставащите е видимо по-висок сред младежите, които вече имат висше/ полувисше образование (67% от групата).

На кого има доверие Млада България?

Сред онези личности, които младите идентифицират като добри примери, са утвърдените спортисти или артисти, чиито постижения са признати именно на световно ниво - това са Григор Димитров, Димитър Бербатов, Мария Бакалова, Златните момичета, Кубрат Пулев.

Интервюираните имат възможност да посочат до три имена на млади българи, които смятат за добри примери. 14,4% отговарят с "Няма такива", а почти 44% - с "Не знам".

Топ 10 Добрите примери според младите българи

Прави впечатление, че в топ 10 на тази класацията попадат YouTube-инфлуенсъри като Слави Панайотов (The Clashers) и бившият репортер в ТВ "Алфа" Станислав Цанов, които изпреварват музиканти, атлети, телевизионни водещи и др.

Ако тези имена ви изненадват - имайте предвид, че 69,4% от младите хора казват, че се информират предимно от интернет, а телевизията остава назад с 23,5% дял. Радиото и вестниците са практически неизползваеми медии за съвременната публика под 25 г.

За какво най-често използвате социалните мрежи

Facebook и YouTube са социалните мрежи, които по-голям относителен дял от младите (особено 20-25-годишните) използват за информация, а не само за развлечение. Това са и двата сайта, които те посещават най-редовно.

В цялата база от респонденти Facebook излиза начело като "първата социална мрежа, в която влизам сутрин", следвана от Instagram (26,8%) и TikTok (14,3%). Тук обаче вече има видими разлики между двете възрастови подгрупи - най-голяма част от тийнейджърите мигрира към Instagram и показва доста висок дял предпочитания към TikTok, докато Facebook доминира сред младежите над 20 г.

Коя е първата социална мрежа, в която влизате сутрин

"Без телефона ежедневието на младия българин днес е немислимо. Социалното общуване – по-често виртуално, отколкото реално (лице в лице) – заема значителна част от свободното време на младите хора у нас", казва Елена Дариева, управител на агенция "Насока".

И както ще видим по-късно - "четенето е далеч назад в приоритетите за приятно прекарване на свободните часове, след спорта и гледането на филми".

Силната връзка със семейството е това, което прави впечатление в цялата изследвана група.

70,2% от респондентите на възраст 16-25 г. казват, че все още живеят заедно с родителите си - това се отнася не само за учениците в тийнейджърска възраст (94%), но и за 53 на сто от мъжете и жените на 20-25 г., включително за 64% от тези, които едновременно учат и работят.

Оставането в родителския дом за по-дълъг период след пълнолетието не се възприема като проблем или компромис, а като нещо нормално за всеки четвърти млад българин.

Според Вас до каква възраст децата трябва да живеят заедно с родителите си

Родителите и партньорите са хората, на които младежите имат най-високо доверие (почти 92%), следвани от приятелите (80%).

На далечно трето място обаче остават учителите (21,3%) и колегите (20,1%), без междинна свързваща група.

Медиите делят авторитет с... инфлуенсърите - и се ползват с доверие сред младите със съответно 3,1 и 3,6 на сто

Политиците остават на последно място с 0,4%. Журналистиката и политическата кариера са сред най-слабо привлекателните професии за хората до 25-годишна възраст в България.

Как се издържат младите българи?

Над 60 на сто вярват, че родителите са длъжни да издържат децата си, докато те ходят на училище или следват в университет. 10% от младите хора смятат, че родителите трябва да ги издържат, "докато могат да го правят".

По-интересното обаче е, че 41% от съвременните младежи вече разчитат предимно на своята заплата. За сравнение, през 2013 г. този дял в същата възрастова група е бил само 26,7 на сто, с над 65% зависимост от парите на майка и татко.

Основният източник на финансови средства за младите българи

Когато погледнем разпределението в двете подгрупи (тийнейджъри и 20+), се вижда и по-ясен знак за нарастваща финансова самостоятелност след 20-годишна възраст, поне на декларирано ниво. Все пак 26 на сто от по-големите младежи продължават да разчитат основно на парите от родителите. Десет процента от младите висшисти също попадат в тази група.

Кой разчита основно на пари от родителите и кой - на собствени средства

Продължителният престой "под покрива и при правилата" на родителите може да бъде както негатив, така и шанс.

Голяма част от младите българи днес не са изправени пред изпитания, които иначе биха ги принудили да се адаптират към самостоятелен живот и да се справят с "на мускули".

Спокойствието може да се окаже измамно при външни сътресения, при които фамилната "защитна мрежа" може да не издържи.

От друга страна, животът при родителите освобождава по-продължителен период на сигурност за младите хора, който могат да вложат за придобиване на знания, професионален опит и лични спестявания, без да се страхуват от това, че могат да останат на улицата при някое грешно решение.

45,9% от интервюираните младежи смятатче имат по-добър живот от този на родителите им, а други 31,3% казват, че е приблизително същият. По-малко от 6% са тези, които се оплакват по-лош стандарт на живот от този на родителите си.

Съответно - 76,1% от младежите имат планове за бъдещето (45 процента от тях гледат с хоризонт от 5 и повече години напред), и почти всички от тях имат оптимистични очаквания за личния си живот. Песимистите са само 7.8%.

Пластът, в който тази увереност се пречупва, е политиката.

Какви са очакванията ви за Вашето собствено бъдеще и за бъдещето на България

Позитивни очаквания за бъдещето на България имат 49,5% - чувствително по-малък дял от индивидуалните млади оптимисти. Негативните нагласи за бъдещето на страната се споделят от почти всеки трети човек на възраст 16-25 г., а тези, които не могат да преценят как ще се развива страната, са почти 20%.

Неспособността на доста млади хора да свържат своята лична оптимистична теория с националното бъдеще се проявява и в слабия им интерес към политиката и управлението - при най-младите хора на 16-19 г той достига до 90%, което се отразява и в сериозна неспособност да формират лично мнение по основополагащи въпроси като членството на България в ЕС и НАТО (повече за политическите им нагласи - очаквайте в следващ текст).

Какво означава успехът за младите българи?

"Безапелационно първо условие за добър живот е здравето. Макар и да продължават да са сред важните фактори за житейски успех, упоритият труд и талантът не са по-значими от амбициозността, за днешните млади. Амбицията е „рецепта за успех” според 83% и тежестта й като фактор нараства. Моралните категории като принципност и почтеност също са във възход в последните 10 години, поне на декларативно ниво. Устойчиво важна роля за постигането на успех в живота, в представите на младите хора, има късметът. Високо ценени са още доброто семейство, финансовата осигуреност и доброто образование. Две трети от младите са на мнение, че „ключът за успеха” е добрият външен вид", казва Елена Дариева от агенция "Насока".

Важно за постигане на успех в живота е

Първото желание на младежите в професионалната сфера е IT-секторът - с тройно повече млади хора, които го определят за най-привлекателна работа за своето поколение, в сравнение с 2013 г.

14% от тях казват, че самите те искат да станат програмисти или компютърни специалисти (двойно повече мъже, отколкото жени), докато бъдещите лекари и юристи изостават. Причината за интересът към IT лесно може да се предположи - високо заплащане, гъвкавост в работното време, достъпен набор от умения, които човек може да натрупа в практиката и без диплома за висше образование.

Най-желаните професии - топ 30 1

Най-желаните професии - топ 30 2

От друга страна, прави впечатление, че IT е една от малкото професии, свързани със STEM (природни науки, технологии, инженерство, математика), които "пробиват" в класацията на мечтаната работа.

Приоритетът на младежите в работата остава заплащането. Общественият престиж, креативността и възможността за практикуването ѝ в чужбина остават на заден план.

"Младите имат високи изисквания за заплащане на труда им, а изборът на професия е силно прагматичен – насочен към доходоносни професии. Най-желани са „пазарно котируемите” професии като компютърен специалист, лекар, юрист. Политиката, държавното управление и изкуствата са желани от малцина", казва още Елена Дариева.

В топ 5 на най-привлекателните професии за младите все пак попадат "педагог/учител" и "полицай" - позиции, които могат да се обвържат с желанието за сигурност в държавната система, но предполагат по-скоро готовност за принос към общността, отколкото меркантилизъм.

"Да работиш по специалността" или да растеш в йерархията не е толкова важно, колкото професията да ти доставя удоволствие - един символ на поколенческа промяна в отношението към работното място, заради младите са по-склонни да сменят работното си място.

Поради кои две причини Вие лично бихте предпочели дадена професия пред останалите

Какво липсва на Млада България?

Младите българи са колективистично настроени, но на базово ниво - до семейството и приятелския кръг.

Липсва силна по-висока социална структура, която да ги обединява в общи активности, да ги мотивира към творчество, изобретателност или състезателен дух, да ги среща с връстници, с които няма как да се запознаят в по-капсулираната среда на общуване.

Интересното е, че това се случва не заради липса на желание и не заради липса на емпатия - около 50% от младежите декларират, че са участвали в благотворителни или доброволчески акции, а още около 31 на сто са участвали в природозащитни акции.

Най-честите занимания, с които всеки ден младите хора запълват свободното си време, са свързани с телефона - социални мрежи, чат, слушане на музика.

Над 90% почти никога не ходят на театър, изложби и музеи, а 68,8% от младежите не се занимават с изкуства - рисуване, пеене, свирене на музикален инструмент или писане.

Почти 50% от младежите признават, че рядко или никога не отделят време за четене на книги, извън учебниците. Над 76,8% почти никога не ходят на екскурзии.

Поколението с телефон в ръка

Само 19.1% от младите казват, че спортуват всеки ден - голямата част от тях са в ученическата възраст, а с порастването интересът към спорта спада значително. Почти 35% от младите не спортуват никога или го правят нередовно. При момичетата този дял стига до внушителните 43 на сто.

Липсата на творчески занимания или активности, за съжаление, е тенденция, наследена още от 2013 г.

Промяна няма цяло десетилетие по-късно. Мрежа за ангажиране на интереса на младите българи не предлагат нито политиката, нито църквата в България. Под 4% казват, че са участвали в политически активности (само 1,3% членуват в партии), а 4,4% - в религиозни дейности.


Изследването на "Насока" и "Булевард България" е национално представително. Проведено е в периода 5–12 април 2023 г., в 101 гнезда, в 70 населени места, на територията на цялата страна.
По метода на прякото полустандартизирано face-to-face интервю по домовете им са интервюирани 1010 български граждани, на възраст между 16 и 25 години (включително).
Характеристики на извадката:
Представителна за страната случайна извадка (16-25 г.), реализирана след случаен избор на стартови адреси между уникалните жилищни адреси на територията на страната и подбор на респондентите във всяко гнездо, започващ със стартовия адрес + стъпка (2).
Обем на извадката: 1010 души (в 101 гнезда по 10 души).
Модел на извадката: тристепенна гнездова, стратифицирана по местоживеене (столица/град/село). За основа са използвани данните от преброяването през 2021 г. относно разпределението на лицата от 16 до 25 годишна възраст по местоживеене, пол и възраст.
Използвани са две възрастови групи: 16-19 г. и 20-25 г.
Тъй като информацията е организирана на гнездови принцип три стъпки са достатъчни, за да се достигне да първичните носители на тази информация (респондентите).
- На първата стъпка се избира населеното място с вероятности, пропорционални на броя на живеещите там (според НСИ).
- На втората стъпка се генерират, по случаен начин, стартови адреси в определеното населено място. Броят на адресите, съответно на респондентите, е пропорционален на размера на населеното място. Например, в София се избират около 19% - 20% от всички адреси.
- На третата стъпка се избират респондентите. Подборът на респондентите вътре в попадналото в извадката домакинство се извършва, след възрастов скрининг, по модифициран метод на Киш (метод на най-близката рождена дата), ако подходящите респонденти са повече от един.
Този дизайн осигурява представителност на извадката за популацията между 16 и 25 години.
Максимално допустимата стохастична грешка при 50%-те относителни дялове е 3.08%.


* В ретроспекцията са използвани официални данни от национално представителни проучвания на НЦИОМ, които са проведени сред респонденти на възраст между 16 и 35 години. Данните от проучването на НАСОКА, за 2023 година, са представителни на национално ниво за възрастовата група 16 – 25 години. С цел да се постигне сравнимост на информацията, данните на НЦИОМ от 2013 година са преизчислени за възрастовата група 16 – 25 години. Всички цитирани в настоящата ретроспекция проучвания са проведени по съпоставими извадки, методи на подбор на респондентите и регистрация на информацията.

За нас

НАСОКА e независима национална социологическа агенция за маркетингови, социални и електорални проучвания, създадена през 2020 г. Агенцията разполага със собствена платформа за онлайн проучвания.